Åse Vøllestad
Gård

Gården vår ligger sørvest i Drangedal i Telemark. Hundre tusen mål med skog og utmark åpner for enorme naturopplevelser, jakt og fiske, og rikt dyreliv både sommer og vinter. Vi forstår godt at så mange turister besøker området hvert år. Men de viktigste for oss er de fastboende. Nemlig biene.

Honningen vår

Trekkbiene flyr fra blomst til blomst og henter nektar, samtidig som de gjør en uvurdelig jobb med å pollinerere planter og vekster. Nektaren blir levert i kuben der husbiene samler det i celler for oppbevaring. Det er denne nektaren vi birøktere henter ut fra bikubene og kaller honning.

Honning er et helt rent, søtt og sunt naturprodukt. Det har blitt brukt i alle tider som søtningsmiddel, blant annet i brød og mjød.
Vi bare slynger honningen ut av tavlene fra kuben, rører den for å få en fin konsistens og tapper den på glass.

Sommerhonning tar smak fra de blomstene biene henter nektar fra. Siden det varierer noe hvilke blomster som blomstrer til ulike tider, vil honningen derfor alltid smake litt forskjellig fra år til år. Det gjør honningen vår til et årgangsprodukt.

Lynghonning, derimot, beholder sin karakteristiske smak fra gang til gang, siden biene henter nektar fra røsslyng hvert år. Prøv dem side ved side, og legg merke til forskjellene.

Biene våre

Kubene blir flyttet der naturen til enhver tid gir best avkastning. Først i kulturlandskap som gir den silkemyke sommerhonningen, deretter får vi smakfull lynghonning fra våre egne skogsområder på sensommeren. Bikubene er fordelt på en rekke bigårder rundt omkring. Biene kan reise opp til 3 km fra kuben for å hente nektar, for så å frakte disse edle dråpene tilbake til kuben.
Bienes historie og liv er et av naturens store undere. Interessant og lærerikt, er det rart vi synes birøkt er verdens flotteste yrke?

Se video av hvordan vi og biene arbeider